Home Ιστορία

Σήμερα γιορτάζουν

Τετάρτη
20
Ιουνίου
Μεθοδίου ιερομάρτυρος επισκόπου Πατάρων
Eπισκέπτεστε τη κύθνο;
 


Ο Σύνδεσμος Κυθνίων , ιδρύθηκε στις 12 Ιανουαρίου του 1901, με την ονομασία « ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ ΚΥΘΝΙΩΝ »

Σήμα του Συνδέσμου       Το σήμα του Συνδέσμου από την ίδρυση του έως σήμερα είναι η Κοίμηση της Θεοτόκου και επίσημη γιορτή το Δεκαπενταύγουστο, όπου εορτάζεται στην Κύθνο στην Παναγία του Νίκους στην Χώρα της Κύθνου.


Στην Αδελφότητα Κυθνίων συσπειρώνονται όλοι θερμιώτες της Αθήνας και του Πειραιά.
 
Μέσα από την Αδελφότητα και με την συμμετοχή των ευεργετών της Κύθνου και πολλών συμπατριωτών της Αθήνας, οργανώνονται και δημιουργούνται τα μεγάλα έργα στην Κύθνο όπως :
 
Το 1928 το Δ.Σ. αποφασίζει να αναγείρει μνημείο πεσόντων για να τιμήσει όσους έπεσαν σε διάφορους πολέμους.
 
Στις 18 Αυγούστου 1929 με τη συμμετοχή όλων των Θερμιωτών γίνονται τα αποκαλυπτήρια του Ηρώου.
 


Το 1932 η Κύθνος με δωρεά του μεγάλου μας ευεργέτη Αντώνη Κανελλόπουλου, απέκτησε ηλεκτρικό φως , όταν ακόμα η Σύρα δεν το είχε.

Στις 18/1/1931γίνεται τροποποίηση του καταστατικού και το Σωματείο μας μετονομάζεται από Αδελφότητα σε «ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΚΥΘΝΙΩΝ», επωνυμία που διατηρεί ως σήμερα.

Το Δεκαπενταύγουστο του 1932, σε μια εκδρομή του Συνδέσμου στα Θερμιά , με την συνοδεία της μεγάλης πάντας του Ζανείου Ορφανοτροφείου και με παρουσία των ευεργετών Αντωνίου και Σταματίνας Κανελλοπούλου, γίνονται τα εγκαίνια του Κοινοτικού ρολογιού.

Την εποχή αυτή με πρωτοβουλία του Συνδέσμου ιδρύεται ο πανεργατικός Σύλλογος Κυθνίων για την προστασία των συμφερόντων των Κυθνίων εργατών του Μεταλλείου.

Στις 6/2/19338 ο Σύλλογος οργάνωσε στην αίθουσα Αρχαιολογικής Εταιρίας ομιλία του πολιτευτή Περικλή Μαζαράκη με θέμα « Η Κύθνος διά μέσου των αιώνων » με κατάμεστη την αίθουσα. Η ομιλία αυτή με πρόλογο, εκδόθηκε από το Σύνδεσμό μας και μοιράστηκε στους Θερμιώτες.

Το 1939 με πρωτοβουλία του Συνδέσμου γίνεται η μεταφορά του Ηρώου από την πλατεία Μαζαράκη στη σημερινή θέση του δίπλα στο Δημοτικό Σχολείο και η ανάλογη διαμόρφωση του γύρω – χώρου.

To 1948, o Σύλλογό μας προβαίνει στην αγορά από το Υπουργείο Μεταφορών ενός αυτοκινήτου φορτηγού ¾, μάρκας Σεβρολέετ, που διασκευασμένο μετέφερε και επιβάτες.

Στις 21/11/1948 έγιναν με μεγαλοπρέπεια τα εγκαίνια της εικόνας της Παναγίας Κανάλας, προστάτιδας του νησιού μας, στην εκκλησία της Αγίας Ειρήνης Αιόλου κι από τότε κάθε χρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου ο Σύνδεσμος πραγματοποιεί το πανηγύρι.

Το 1951κυκλοφορεί το πρώτο ημερολόγιο του Συνδέσμου με φωτογραφίες και τοπία από την Κύθνο. Από τότε κάθε χρόνο τυπώνεται και κυκλοφορεί το ημερολόγιο του Συνδέσμου, το οποίο στολίζει κάθε θερμιώτικο σπίτι.

Το Νοέμβριο του 1952 το Δ.Σ. αποφασίζει την έκδοση της εφημερίδας τα << Τα Θερμιά >> δημοσιογραφικό όργανο του Συνδέσμου με Διευθυντές σύνταξης τους Στάθη και Κωστή Μενεϊδη.Από το 1963 κι ύστερα εκφράζει τις γνώμες των εκδοτών της .

Το 1954 για να ενισχυθεί η καλλιέργεια στα Θερμιά ο Σύνδεσμος καθιερώνει χρηματικά βραβεία για τον καλύτερο καλλιεργητή και φυτευτή. Ακόμα αποφασίζει να προσφέρει χαρά στα παιδιά των σχολείων των Θερμιών , στέλνοντας δώρα για τις γιορτές που μοιράζονται στα παιδιά σε μια γιορταστική ατμόσφαιρα Χριστουγεννιάτικου δέντρου. Από τότε μέχρι σήμερα η συνήθεια αυτή συνεχίζεται ασταμάτητα.

Στις 15 Αυγούστου του 1965 ο Σύνδεσμος διοργανώνει εκδρομή στην Κύθνο με την συμμετοχή εκατοντάδων ξενιτεμένων συμπατριωτών μας θέλοντας να τιμήσουν μαζί με τους ντόπιους τους μεγάλους μας ευεργέτες τον Αντώνη και Σταματίνα Κανελλοπούλου κάνοντας τα αποκαλυπτήρια των προτομών τους στο πάρκο Κανελλοπούλου. Αυτή την ημέρα είχαν μεταφερθεί και τα οστά των άλλων μεγάλων ευεργετών του νησιού μας του Ζαχαρία και Μαργαρώς Χανδρά.

Έμμονη ιδέα των μελών του Συνδέσμου είναι η διατήρηση της αρχιτεκτονικής παράδοση του νησιού μας, έτσι το 1971 με απόφαση του Δ.Σ. αρχίζει η συντήρηση των ανεμόμυλων με πρώτο το μύλο του Σαββάδη.

Ο Σύνδεσμος έχει στο ενεργητικό του αρκετές εκδόσεις που αφορούν την ιστορία και τη λαογραφία της Κύθνου, αλλά και την ιστορία του Συνδέσμου.

Συνεχίζει τις εκδηλώσεις όπως κοπή πίτας, συμμετέχει σε εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης με θέμα πάντα την Κύθνο, βραβεύει παιδιά του Γυμνασίου-Λυκείου Κύθνου, βραβεύει συμπατριώτες μας για την προσφορά τους στο Σύνδεσμο και στο νησί μας,

Μετά την απόφαση του εκδότη της εφημερίδας « Τα θερμιά», του αείμνηστου συμπατριώτη μας Κωστή Μενεϊδη, να σταματήσει την έκδοση της για βιολογικούς λόγους, μετά από 50 χρόνια ενημέρωσης, το Δ.Σ. αποφασίζει την έκδοση της εφημερίδας του Συνδέσμου «ΚΥΘΝΟΣ».
Οι απανταχού Κυθνίοι μέσα από τις τάξεις του Συνδέσμου βοηθούν και συμπορεύονται με τους ντόπιους του νησιού μας για την ανάπτυξη, πρόοδο και ευημερία των κατοίκων του. Είναι και θα είναι πάντα παρών σε όλες τις δραστηριότητες του νησιού μας, γιατί αυτός είναι ο ιστορικός ρόλος του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΚΥΘΝΙΩΝ. 
  • 1
  • 2
  • 3